مزاج شناسی ادویه ها
از این رو مهم تلقی می شود که شما می توانید خصوصیات آنها را بهتر بدانید و بر اساس آن از مکمل های غذایی و چاشنی های تکمیل کننده مناسبی استفاده نمایید. به صورت کلی در طب سنی 4 عنصر مهم در مزاج شناسی در نظر گرفته می شود. آب، هوا، آتش و خاک جز 4 عنصر مهم تلقی می شوند که هر کدام از آنها قادر هستند یک حالت خاص در انسان به وجود آورند. باید در نظر داشت که گاها در شرایط آب و هوایی مختلف یا با توجه به نوع تغذیه برخی از عناصر و ویژگی ها پر رنگ تر می شوند. همین امر می تواند حالت های اسیدی یا قلیایی را در بدن ایجاد نماید که ph بدن را تحت تاثیر بگذارد. تغییر حالت بدن را سبع یا مجاز می گویند.
شرح مختصری از انواع مزاجها:
در طب سنتی مزاج شناسی یکی از ارکان های اصلی و مهم تلقی می شود زیرا بر اساس آن می توان سیستم تغذیه را بهبود بخشید و غذاهای مناسب میل کرد. مزاج شناسی موجب می شود که افراد در هنگام تهیه غذا نیز از ادویه و چاشنی مناسب استفاده نمایند. مزاج ها در گروه های زیر تقسیم بندی می شوند:
-
نوع گرم و خشک:
این افراد عموما لاغر می باشند و دارای پوستی سفید یا زرد هستند. معمول در بحث مزاج شناسی در این اشخاص باید در نظر داشت که آنان گرمایی بود و اکثرا عطش زیاد دارند. لواشک، سرکه و غذاهای سرد همچون کاهو برای آنها انتخاب خوبی است.
-
نوع گرم و تر:
در بحث مزاج شناسی، ابن افراد به غذاهای ترش و شیرین اهمیت بسیار می دهند. پوست این افراد مرطوب و گرم است. از سوی دیگر خواب خوبی دارند و گرمایی نیز محسوب می شوند.
-
نوع سرد و تر:
این افراد عموما چاق بوده و دارای پوست روشن می باشند. در مزاج شناسی این گروه باید دانست که آنان به ادویه ها علاقه بسیار دارند و عاشق شیرینی جات هستند. خواب زیاد و استفاده از گرمی ها از جمله علایق این گروه است.
-
نوع سرد و خشک:
افراد لاغری که عموما بینی خشک دارند. این گروه به شیرینی ها و گرمی ها کشش خوبی نشان می دهند و عاشق فصل های گرم همچون بهار و تابستان می باشند.
تغذیه مناسب هر مزاج:
پس از اینکه بر اساس بحث مزاج شناسی، نوع طبع خود را شناسایی نمودید، برای آنکه تعادل بدن را حفظ نمایید، می بایست از غذای مناسب همان طبع نیز بهره ببرید. در زیر غذای مناسب هر طبع درج شده است:
-
مزاج گرم و خشک:
ادویه های تند، گوشت، گردو، غذاهای سرخ شده، سیر، پیاز، مرکبات و …
-
مزاج گرم و تر:
ادویه های تند، شور، غذاهای چرب، کشمش، جگر سیاه، گوشت گوسفند و غذاهای خام همانند میوه ها و سبزی ها و …
-
مزاج سرد و خشک:
گوشت گاو و گوساله، نمک سو، ترشی ها، قارچ، میوه های ترش، نسکافه، لبنیات، نوشابه، زعفران، زیره و …
-
مزاج سرد و تر:
ترشی ها، سیب زمینی ، ماکارونی،اسفناج، شیر برنج، زیره سبز، آویشن، رازیانه، ریحان و جعفری و …
طبع شناسی (مزاج شناسی) ادویه ها:
در طب سنتی، ادویه و چاشنی ها علاوه بر اینکه می توانند مزه و طعم غذا را تغییر دهند، بلکه می توانند بر روی مزاج و طبع افراد نیز تاثیر بگذارند. در زیر تلاش شده است تا طبع برخی از ادویه های پر کاربرد بیان شود:
-
زردچوبه:
این ادویه دارای طبع گرم و خشک می باشد و مصرف روزانه آن باعث پاکسازی پوست خواهد بود. ادویه مذکور داری خواص ضد سرطان و ضد آلزایمر می باشد.
-
آویشن:
این چاشنی هم دارای طبع گرم و خشک می باشد. از آویشن به عنوان مصلح غذا های سرد و تر استفاده می شود. از آویشن به عنوان ضد قارچ و ضد میکروب نیز می توان استفاده کرد.
-
گلپر:
این ادویه دارای مزاج گرم و خشک می باشد. به عنوان چاشنی ضد تشنج نیز شناخته می شود.
-
زیره:
هر دو نوع سبز و سیاه آن به عنوان یک ادویه گرم و خشک شناخته می شوند. از این ادویه برای از بین بردن سردی غذا استفاده می شود که هضم را نیز بهبود می دهد.
-
جوز هندی:
این چاشنی نیز دارای طبیعت گرم است و به تقویت دستگاه گوارش و ضد افسردگی کمک می کند.
-
دارچین:
دارای طبع گرم و خشک می باشد و سوخت و ساز بدن را افزایش می دهد.
-
فلفل:
این چاشنی دارای مزاج گرم و خشک است و می تواند باعث سوزاندن چربی اضافی بدن شود.