ادویه ترشی در واقع طعم دهنده هایی هستند که به مخلوط ترشی همراه با سرکه اضافه می شوند تا طعم و مزه آن را بهتر نموده و ترشی را خوش عطر نمایند. شاید برای شما نیز اتفاق افتاده باشد، که تمام مراحل تهیه ترشی را مطابق با دستورالعمل های رایج انجام می دهید. اما مزه ترشی ها خوب و مطبوع نیست. آنچه که باعث تفاوت بین مزه ترشیجات مختلف می شود، در واقع ادویه هایی است که در آنها استفاده می شود.
عموما طعم دهنده های مخصوص ترشی، از مخلوط چند نمونه ادویه به دست آمده است، و این مخلوط نیز با توجه به ذائقه افراد می تواند متغیر باشد. با این توضیح، حال می توان متوجه شد که چرا مزه و طعم ترشی های مختلف با یکدیگر متفاوت هستند. در ادامه در خصوص این چاشنی های طعم دهنده بیشتر صحبت خواهد شد.
تعریف ترشی:
ترشی در واقع یک نوع چاشنی است که همراه با غذا میل می شود. این چاشنی در بخش شرقی قاره آسیا دارای طرفداران بسیاری است و در کنار اکثر غذاها مورد استفاده قرار می گیرد. البته باید به این مورد نیز توجه داشت که ترشی انداختن موجب می شود تا بتوان از مواد غذایی برای مدت طولانی تر نیز استفاده کرد. در ساده ترین تعریف می توان بیان داشت که برای ترشی انداختن لازم است تا مواد غذایی مد نظر را به همراه سرکه، آب، مقداری ادویه های معطر و نمک در ظرف دربسته ای قرار داد.
شناخت ادویه ترشی
عموما در رژیم غذایی برای اینکه میل افراد به غذاخوردن افزایش یابد یا غذا ها فرآیند هضم خود را بهتر طی نمایند، از ترشی استفاده می شود. البته باید توجه نمود که استفاده بیش از اندازه از ترشی موجب می گردد که سیستم گوارش دچار مشکل شده و اسیدی گردد. این مشکل در موارد حاد باعث ایجاد التهاب های معده و روده خواهد شد.
تاریخچه ترشی:
در خصوص تاریخچه ترشی زمان دقیقی در تاریخ عنوان نشده است. بسیاری از مورخین بیان می دارند که این چاشنی از حدود 4000 سال قبل، به انواع دیگر در رژیم غذایی افراد وجود داشته است. اما شواهدی موجود است که نشان دهنده این مهم می باشد از 2000 سال قبل از میلاد مسیح، بودائیان اهل هندوستان از خیارشور و ترشی استفاده می نمودند. آنها معتقد بودند که ترشیجات می توانند حس شجاعت را در افراد زیاد نمایند و به همین دلیل در رژیم سربازان خود از آن بهره می بردند.
در ایران نیز این مورد از قدیم رواج داشته اما بیشترین استفاده از ترشی طی 100 سال گذشته بوده است. در گذشته برای آنکه بتوانند مواد غذایی را به مدت طولانی تری نگهداری نمایند، آنها را در ظروف در بسته که کمی PH اسیدی داشته قرار می دادند. لذا میکروب ها نمی توانستند در این محیط فعالیت نمایند. از لحاظ ارزش غذایی، در این چاشنی ها تنها می توان مقادیری آهن و منگنز مشاهده نمود که برای بدن مفید باشند.
ادویه ویژه ترشی:
با توضیحاتی که در بالا عنوان شد، متوجه شدیم که ادویه ترشی کاملا سلیقه ای است و به ذائقه افراد مربوط می باشد. در کنار ادویه ها و چاشنی ها، استفاده از سبزی های معطر نیز بسیار نتیجه بخش خواهد بود. عموما برای تهیه ترشی از یکسری از ادویه های پایه ای استفاده می نمایند، سپس به هر ترشی خاص از ادویه مخصوص به آن استفاده می کنند. در زیر می توان لیست ادویه های مشترک بین تمام ترشی ها را مشاهده نمایید:
- گلپر
- گشنیز ( این مورد به صورت تخم گشنیز یا گیاه معطر خشک شده استفاده می شود)
- زیره سبز
- جوز هندی
- رازیانه
- فلفل
- پونه کوهی
ادویه های فوق را می توان در هر نوع ترشی مورد استفاده قرار داد. برای تهیه ادویه ترشی باید در نظر داشته باشید که بهتر است به مجموعه بالا کمی نمک اضافه نمایید تا ماندگاری مواد ترشی افزایش یابد.
نکات مهم در تهیه ادویه ترشی:
یکی از نکات مهم که در تهیه ادویه ترشی باید به آن دقت نمایید، این مهم می باشد که از نسبت های مناسب برای مخلوط نمودن ادویه ها استفاده نمایید. زیرا در غیر این صورت موجب خراب شدن مزه خواهد شد.
همچنین اگر مایل هستید تا ادویه ها را از قبل تهیه نمایید. پس از مخلوط نمودن آنها، بهتر است کمی تفت داده و در ظروف در بسته که هوا به آن نفوذ نمی نماید، نگهداری کنید.
ادویه ترشی ناز خاتون رو ممنون میشم معرفی کنید